5c136903d573c.jpg

A digitalizáció éve lesz 2019

2018-12-14


Alig több mint két év múlva véget ér a jelenlegi uniós ciklus, azaz a támogató hatóság eddig az időpontig köthet szerződést a pályázókkal. Ezen nyertes vállalkozóknak még további két év áll rendelkezésre, hogy megvalósítsák őket, tehát akár 2023-ban is lehet még projektet befejezni.

Idén a GINOP pályázatok voltak hangsúlyban, mivel ezeknek a 2018-as kerete több százmilliárd forint. Intenzív évet zárhat a vállalkozói szektor, kapacitásbővítő beruházások területén voltak eredményhirdetések, valamint innovációval kapcsolatos pályázatokban hirdettek nyerteseket és kiírásokat egyaránt. Ezek mellett beindultak a képzési és az energetikai pályázatok.

A GINOP tarolt 2018-ban

2018-ban a legnépszerűbb pályázat a GINOP 2.1.8. számú adaptív innováció kiírás volt, több mint 3 500 érdeklődővel, több mint 1 600 nyertessel. Technológiai berendezésekre lehetett támogatást igényelni Közép-Magyarországi régión kívül.

Népszerű volt még, kis-és közép-vállalkozásoknak kiírt képzési pályázati konstrukció, ahol több mint ezer érdeklődő mellett folyamatosak az eredményhirdetések. Több mint 1 500 érdeklődőt számol az informatikai rendszerek bevezetésével kapcsolatos pályázat.

Fotó: Shutterstock

A szakértő szerint az informatikai és képzési pályázat is azért volt népszerű idén, mert a fennálló munkaerőhiányra adott választ. Termelő-szolgáltatás-kereskedői szektorban működő vállalatok nyújthattak munkavállalóik számára képzéseket, számítástechnikai fejlesztéseket végezhetnek, azaz munkaerő megtartására bizonyult hasznosnak.

Ezt hozza a jövő év

A jövő év eleje azzal fog telni, hogy a támogató hatóság összegzi az elmúlt év tapasztalatait, ilyenkor a ciklus vége fele gyakori, hogy átrendeződések történnek. Azaz, a megmaradó pénzekből új kiírások lesznek.

A jövő évben 10-15 milliárd forint értékben Ipar 4.0-hoz való kötődést, technológiai javuláshoz kapcsolódó kkv pályázatok várhatóak, illetve az innováció területén még ennél is nagyobb értékben is jelenhetnek meg támogatások termékfejlesztésre, piacfejlesztésre.

„Hasonló intenzitásra számítunk 2019-ben is, mint idén. Többek között arra, hogy az innovációs pályázatok ismét elérhetőek lesznek Budapesten és Pest megyében.”

Összességében 2019 a digitalizáció éve lesz, a pályázati pénzek összes költsége 100 milliárd is lehet, akár 2-3 ezer nyertes pályázóval.

Forrás : vg.hu