Csúcsra jutott a kkv-k befektetési kedve

2018-09-13


Több mint tízéves csúcsot döntött a hazai kis- és középvállalkozások beruházási szándéka, a cégek 78 százaléka készül valamilyen fejlesztésre – derült ki a kkv-k egy évre előremutató várakozásait jelző bizalmiindex-kutatás legutóbbi adataiból.

A K&H által rendszeresen végzett felmérésben az előző negyedévben 74, egy évvel ezelőtt 57 százalékos beruházási hajlandóságot mértek. Már ötödik negyedéve növekszik folyamatosan a beruházásban gondolkodó cégek aránya, ráadásul legutoljára 2007 előtt tapasztaltunk ennél erősebb fejlesztési szándékot – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing-főosztályának vezetője. A fejlesztési igény mérettől független: a középvállalkozások 87, a kisvállalkozások 81 és a mikrovállalkozások 75 százaléka tervez beruházást a következő egy évben.

A legtöbb fejlesztési elképzeléssel a szolgáltató és mezőgazdasági vállalkozások rendelkeznek: 86 és 83 százalékuk fejlesztene, majd az ipari cégek következnek (79 százalék). A kereskedelem a maga 64 százalékos fejlesztési arányával leszakadó területnek számít.

A fejlesztési célokat tekintve kissé átrendeződött a toplista az év elejéhez képest. Az informatikai fejlesztések (42 százalék) egy év elteltével újra az első helyre kerültek, megelőzve az eddig élen álló gépek, berendezések korszerűsítését (40 százalék). A gépjárműpark korszerűsítése stabilan tartja harmadik helyét, ráadásul 24-ről 28 százalékra emelkedett az ebben gondolkodó cégek aránya. „A válaszok alapján úgy tűnik, hogy eljött az ideje az olyan, pár százezer forintos informatikai beruházásoknak, amelyeket nem feltétlenül saját tőkéből, hanem a könnyen és gyorsan, saját erő és tárgyi fedezet nélkül igényelhető szabad felhasználású hitelekből finanszíroznak a cégek” – vélekedett Kovács Viktor Zoltán.

A szakember szerint július végéig közel 9 milliárd forinttal nőtt a K&H-nál a szabad felhasználású hitelek portfóliója, ilyen kölcsönt megközelítőleg 1700 vállalkozás vett fel, az átlagos hitelösszeg 5,2 millió forint volt.

Forrás : vg.hu