5ae06e5bea6ae.jpg

Innováció: többféle pályázat közül választhatnak a cégek

2018-04-25


Innovációs projektekre továbbra is több forrásból nyerhetnek el a támogatást a magyar vállalkozások – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal).

Innovációs pályázatok az uniós források felhasználását követően is pályázhatóak lesznek, ugyanis hazai forrásból, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI Alap) a kormány által elfogadott éves programstratégia alapján, az uniós költségvetési ciklustól függetlenül évente jelennek meg kutatás-fejlesztési és innovációs felhívások – írja közleményében az NKFI Hivatal. Vállalkozások innovációs tevékenységének támogatására 2018-ban 30 milliárd forint keretösszegű pályázatot jelentett meg a Hivatal az NKFI Alapból.

  • Pályázhattak a kisvállalkozások is: a 10 milliárd forint keretösszeggel januárban megjelent új konstrukcióból a mikro- és kispályázatok nyerhetnek el támogatást innovációs projektekre. A 2018. március 12-i beadási határidőre 276 pályázat érkezett, összesen csaknem 20 milliárd forint támogatási igénnyel.
  • Vállalkozások és kutatóintézetek együttműködése: a Versenyképességi és kiválósági együttműködések (2018-1.3.1-VKE) című felhívás 26 milliárd forintos keretösszegére február 28-ig 48 pályázat összesen 45 milliárd forint támogatási igényt nyújtott be (egyenként 0,5–1,5 milliárd forint támogatás nyerhető ipari igényeket megvalósító, üzletileg is hasznosítható tudományos eredményeket hozó projektekre).
  • Egyéb nyitott innovációs felhívások: például a vállalkozások nemzetközi innovációs projektjeit támogató 750 millió forintos keretösszegű pályázat és további, jelenleg is pályázható innovációs felhívások találhatók az NKFI Hivatal honlapján.

Több uniós pályázaton nyerhető vissza nem térítendő forrás:

  • jelenleg is pályázható Innovációs voucher (GINOP 2.1.4) felhívás, amelyből innovációs szolgáltatásokra nyerhető támogatás,
  • szintén pályázható a vállalkozások szellemitulajdon-védelmi eljárásait támogató Iparjog (GINOP 2.1.3) felhívás, valamint
  • várhatóan ősztől ismét pályázható lesz az ún. adaptív innovációs felhívás (GINOP 2.1.8) is, amely 17 milliárd forint keretösszeggel nyílt meg először ősszel, a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására új innovatív megoldások bevezetésében.

A hitellel kombinált támogatási konstrukció mellett, továbbra is elérhetőek a támogatott pénzügyi konstrukciók:

  • a vállalati K+F hitel konstrukció 30 milliárd forintos keretösszeggel,
  • valamint a kockázati tőke-programok, három felhívás keretében összesen mintegy 100 milliárd forint keretösszeggel.

Ezek mellett, elérhetőek innovációs források az Európai Bizottság Horizont 2020 programjából is. A nyílt nemzetközi versenyben közvetlenül Brüsszelből pályázható kutatási, fejlesztési és innovációs keretprogram felhívásaira évi 30 ezer projektjavaslattal pályáznak az európai kutatók, fejlesztők. Eddig több mint 50 milliárd forintot nyertek el a hazai intézmények, vállalkozások az unió, a Horizont 2020 programban – olvasható a közleményben.

Forrás : vg.hu