5964ac6569819.jpg

Jönnek szeptemberben a turisztikai pályázatok!

2017-07-03


2017. július 3-án a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Magyar Fejlesztési Bankkal és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közös sajtótájékoztatóján bejelentésre kerültek a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program előzetes részletei. A Programon belül bármely vidéken lévő kereskedelmi célú szálláshely pályázhat bővítésre, felújításra, új attrakció bevezetésre és más, a szálláshely minőségének növeléséhez kapcsolódó fejlesztésre.

A vállalkozások a fejlesztési költségek 50%-ára kaphatnak állami támogatást, további 30%-ára pedig kedvezményes kamatozású kölcsönt, így a tervezett beruházás 20%-át kell önerőként biztosítaniuk.

A szálláshelyfejlesztési támogatási konstrukcióról, a hozzá kifejlesztett hiteltermékről, valamint a programot kísérő együttműködés részleteiről közös sajtótájékoztatón beszélt Dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója és Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.
A Kisfaludy Program egy átfogó turisztikai fejlesztési koncepció, mely 2030-ig előre ütemezetten fogja támogatni Magyarország egyes térségeit a budapesti szálláshelyek kivételével. Ennek összesen 300 milliárd forint a keretösszege, melyből a 2018-as évben 53,5 milliárd forintos keretet fognak a turizmus fejlesztésére fordítani. A pályázati lehetőség 2017 szeptemberében nyílik, ebben a ciklusban a Balaton, Sopron és Fertő-tó és a Tokaj környéki régiókat fogják támogatni.

„A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció a 2030-ig tartó futamidő végéig 2000 szálláshely, a fővároson kívüli kereskedelmi szálláshelyek zömét kitevő szállodák és panziók minőségi fejlesztését teszi lehetővé. A minden idők legnagyobb hazai szállásfejlesztési programjának finanszírozását a kormányzat a program 2030-ig tartó teljes futamidejére biztosítani fogja a hazai költségvetés forrásaiból” – jelentette ki Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a programbejelentő sajtótájékoztatón. „Mindez óriási lendületet ad majd ahhoz, hogy a kormányzat sikerágazata elérhesse ambiciózus célját, a turizmus közvetlen és közvetett GDP-hozzájárulásának a jelenlegi 10%-ról 16%-ra való növelését 2019 végéig”.

Mivel az MTÜ által ütemezetten meghirdetett Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében a pályázók a tervezett fejlesztéseiknek átlagosan legfeljebb 50 százalékát fedezhetik, az MTÜ és az MFB együttműködésének köszönhetően a hiányzó rész biztosításához felhasználhatják az MFB ehhez a programhoz kifejlesztett kedvezményes kamatozású hiteltermékét.
Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a hitelkonstrukció kiválóan illeszkedik a szálláshely fejlesztési koncepcióhoz, de a támogatás nélkül is igényelhető lesz majd. A futamidő 2 és 15 év között alakul, új vállalkozásokat is támogatnak majd a fejlesztéseikben.

Könnyid Lászó felhívta a figyelmet a minősítési rendszerek fontosságára. A támogatás felhasználásával a szálláshelyek sikeresen teljesíthetik egyúttal a Hotelstars Union minősítési rendszer előírásait is, amely amellett, hogy Magyarországon a szállodák minősítő nemzeti védjegye is, egyúttal egy közel 500 milliós európai uniós piacon, 17 tagországban jelenti ugyanazt a garanciát a vendégek számára a csillagok számával kifejezett minőségre.

Forrás: kormany.hu

Részletek hamarosan!