5acefd46a58e6.jpg

Újabb 300 milliárdos csomag a turizmusnak

2018-04-12


Újabb 300 milliárd forintos pályázati csomag startolhat el ősszel, ezúttal a konyhatechnológiát és a gépészetet fejleszthetik a vendéglátóhelyek.

A vendéglátóhelyek is akár önerő nélkül megvalósítható fejlesztési lehetőséghez jutnak, ha elstartol a Kisfaludy szállásfejlesztési konstrukcióhoz hasonló, őszre tervezett pályázati csomag – amelyről a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Guller Zoltán először tett említést egy szakmai háttérbeszélgetésen tegnap. Mint megtudtuk,

a vendéglátóhelyek gépészet- és konyhatechnológia fejlesztésére 50 százalékos támogatási intenzitású pályázati lehetőséghez jutnak majd.

Ez a pályázati csomag nem a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program része, valójában annak a vendéglátásra szabott klónja, hiszen akárcsak a szálláshelyeknek, a vendéglátóhelyeknek is lehetőségük lesz a tervezett beruházáshoz igényelt önerőt kedvezményes hitelkonstrukció segítségével előteremteni.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A Kisfaludy szállásfejlesztési konstrukcióra már 1342 pályázat érkezett, ebből 859 panzió létesítésére és fejlesztésére, vagyis a célcsoport 86 százaléka pályázott, ami példátlanul magas arány. A legtöbb, összesen 79 pályázat Veszprém megyéből érkezett, a legnagyobb jelentkezési arány pedig Hevesben rajzolódott ki, ahol a jogosultak 116,9 százaléka nyújtott be pályázatot. Ez úgy lehetséges, hogy a KSH szerint tavaly nyilvántartott 59 ottani panzió helyett 69 jelentkezett, miután – mint azt a pályázat kiírásakor lapunk is előre jelezte – a támogatási lehetőség elnyerése érdekében sok szálláshely átminősíttette magát.


Mindeközben több mint 450 projektben 828 milliárd forintnyi pályázati forrás nyílt meg 2030-ig attrakciófejlesztésre, amelyből önrésszel együtt ezermilliárd forint értékű beruházás valósulhat meg. Ősszel, a turizmus világnapján, azaz szeptember 27-én bejelenteni tervezett új országmárkával 20 milliárd forintért indul online kampány a 12 legfontosabb küldőországban, azokra a városokra fókuszálva, amelyekből közvetlenül vagy legfeljebb egy átszállással elérhető Budapest – mondta Guller Zoltán.

Forrás : vg.hu